Да ли је масажа луксуз или основна потреба сваког човека?

Несумњиво живимо у ери брзог технолошког напретка и хаотичног ужурбаног живота. То је са собом донело чест боравак за рачунаром, како на послу, тако и у приватном животу, али и прегршт стреса и напетости којима смо редовно изложени. Последице у виду здравствених проблема не прате само презаузете јапије, већ и домаћице, студенте и све канцеларијске раднике. Болови у леђима, укоченост и напетост у мишићима постали су део наше свакодневнице, а многи се ретко одлучују да се тим проблемима позабаве.

А понекада је решење заиста буквално “надомак руке”.

Масажа - лековита и исцељујућа

Додир шаком од памтивека се сматрао лековитим и исцељујућим. За масажу се знало толико давно, да данас нико са сигурношћу не зна где и када је тачно настала. Једни извори помињу древни Египат и стару Кину, док је други везују за античку Грчку и Рим. Али једно је сигурно - масажа је стара колико и сама цивилизација.

Стручњаци сматрају да је нежна масажа мајке, која је први чулни контакт бебе са новом средином, незаменљиви део емотивног развоја, осећаја сигурности и безбрижног одрастања.

Чак и код одраслих, масажа може појачати осећај среће и смирености. Научно је доказано да након једног третмана масажом почиње да се лучи хормон ендорфин, који смањује депресију и појачава осећај радости и задовољства. Такође, она помаже и да се опустите и умирите, смањује тензију и гарантује миран сан.

Масажа негује и лечи наше тело

И не само да утиче на спокојство и добро расположење, већ она негује и лечи наше тело. Механичким дејством масаже постиже се директан ефекат на крв, лимфу и телесне течности, али и индиректан, који се заснива на надражајном дејству на рецепторе. На тај начин масажа се позитивно одражава не само на место деловања, већ и на удаљене сегменте и унутрашње органе.

Стручно изведена масажа убрзава крвоток, олакшава рад срца, појачава доток хранљивих материја и кисеоника до ткива и одстрањује продукте метаболизма. То уједно поправља функцију и радну способност мишића, и смањује њихов замор брже него пасивни одмор. Такође, убрзава и кретање лимфе, те се смањују отоци и уклањају болови. Уједно се успоставља и боља исхрана зглобова, чиме се повећава обим њихових покрета.

За све који воде рачуна о својој лепоти, интересантна је чињеница да од масаже кожа постаје отпорнија, добија ружичасту боју и повећава јој се еластичност и чврстина. Све то утиче да кожа спорије стари и да се успорава стварање бора.

Безброј различитих врста масаже

Данас нам је доступно безброј различитих врста масаже. Од оне основне, релаксационе, па све до оних спортских и терапијских. Класична шведска масажа и даље је најраспрострањенија и највише тражена, али су актуелне и многе друге егзотичне и оријенталне варијације. Тако се можете одлучити за масажу у комбинацији са ароматерапијом, шијацу масажу, ајурведску масажу, масажу топлим вулканским камењем, па чак и за масажу - чоколадом.



Дакле, будите сигурни да масажа није само беспотребни третман који одузима ваше време и новац - она је универзални лек за вашу душу и тело. Улагањем у њу, ви улажете у своје добро здравље и добробит своје психе. А да ли заиста имате нешто вредније од тога?