Вежбе у води

Док сте на одмору, обичном брчкању додајте и понеку вежбу и бићете презадовољни резултатима.

Рекреативно вежбање у базену је и спорт и терапија, јер с једне стране затеже и обликује мишиће, топи килограме и отклања целулит, а са друге ефикасно опушта и уклања напетост, те смањује стрес.

Поред пливања постоји много других типова вежби у води: као што су водени бокс, акваробик, степ акваробик … У води можете вежбати сами или у групи, без ичега или помоћу различите пропратне опреме за вежбање - као што су тегови, пераја, душек или јастук на надувавање. Поред могућности коришћења додатне опреме за вежбање у води, разноликост и ниво тежине вежби одређује и различита дубина на којој вежбамо.

Многи стручњаци саветују да је најбоље практиковати вежбе у води у преподневним сатима, јер су тад најефектније. Важно је да физички напор приликом вежбања прилагодите својим годинама и кондицији, такође акваробиком не би требало да се бавите пуног стомака.

Акваробик је последних година све популарнији, јер је доказано да је вежбање у води неупоредиво ефикасније него у сали, такође вежбање у води је идеална терапија за опуштање и отклањање напетости.

Сем предности која телу доноси свака врста физичке активности, у акваробику је, захваљујући води у којој се вежбе изводе, драстично смањена опасност од повреда костију и тетива. Вежбе које тело изводи плутајући у води мање су стресне за мускулатуру, кости и везивна ткива а покрети удова су слободнији. Ове карактеристике заслужне су за чињеницу да је акваробик изузетно пожељан начин вежбања чак и за старије особе.

Ако вас мрзи да вежбате, пливање је сјајно решење. То је једна од најздравијих физичких вежби, уз помоћ које активирате многобројне групе мишића.

Неколико једноставних вежби у води које можете урадити сами:

Почните са ходањем и постепено наставите са трчањем кроз воду. За почетак ово урадите у плиткој води, а постепено појачавајте интензитет вежбања и повећавајте дубину воде. Ову вежбу препоручујемо посебно ако желите да формирате мишиће ногу и кукова.

Савијање у води. Док радите ову вежбу вода би требало да досеже до кукова. Станите раздвојених ногу и савијте горњи део тела што више можете. Можете се благо ослонити на руб базена како бисте одржали равнотежу, али то нипошто не чините целом тежином.

Ово је врло корисна вежба за доњи део тела и за стомак, али водите рачуна да се исправите док је радите, односно да вам торзо стоји равно.

Ако ове једноставне вежбе радите редовно - видећете колико су ефикасне. Вода ће се побринути за Ваше мишиће и зглобове једнако као и опуштајућа јога, а након неког времена мишићи ће вам бити обликовани као да се активно бавите аеробиком.