Vežbe u vodi

Dok ste na odmoru, običnom brčkanju dodajte i poneku vežbu i bićete prezadovoljni rezultatima.

Rekreativno vežbanje u bazenu je i sport i terapija, jer s jedne strane zateže i oblikuje mišiće, topi kilograme i otklanja celulit, a sa druge efikasno opušta i uklanja napetost, te smanjuje stres.

Pored plivanja postoji mnogo drugih tipova vežbi u vodi: kao što su vodeni boks, akvarobik, step akvarobik … U vodi možete vežbati sami ili u grupi, bez ičega ili pomoću različite propratne opreme za vežbanje - kao što su tegovi, peraja, dušek ili jastuk na naduvavanje. Pored mogućnosti korišćenja dodatne opreme za vežbanje u vodi, raznolikost i nivo težine vežbi određuje i različita dubina na kojoj vežbamo.

Mnogi stručnjaci savetuju da je najbolje praktikovati vežbe u vodi u prepodnevnim satima, jer su tad najefektnije. Važno je da fizički napor prilikom vežbanja prilagodite svojim godinama i kondiciji, takođe akvarobikom ne bi trebalo da se bavite punog stomaka.

Akvarobik je poslednih godina sve popularniji, jer je dokazano da je vežbanje u vodi neuporedivo efikasnije nego u sali, takođe vežbanje u vodi je idealna terapija za opuštanje i otklanjanje napetosti.

Sem prednosti koja telu donosi svaka vrsta fizičke aktivnosti, u akvarobiku je, zahvaljujući vodi u kojoj se vežbe izvode, drastično smanjena opasnost od povreda kostiju i tetiva. Vežbe koje telo izvodi plutajući u vodi manje su stresne za muskulaturu, kosti i vezivna tkiva a pokreti udova su slobodniji. Ove karakteristike zaslužne su za činjenicu da je akvarobik izuzetno poželjan način vežbanja čak i za starije osobe.

Ako vas mrzi da vežbate, plivanje je sjajno rešenje. To je jedna od najzdravijih fizičkih vežbi, uz pomoć koje aktivirate mnogobrojne grupe mišića.

Nekoliko jednostavnih vežbi u vodi koje možete uraditi sami:

Počnite sa hodanjem i postepeno nastavite sa trčanjem kroz vodu. Za početak ovo uradite u plitkoj vodi, a postepeno pojačavajte intenzitet vežbanja i povećavajte dubinu vode. Ovu vežbu preporučujemo posebno ako želite da formirate mišiće nogu i kukova.

Savijanje u vodi. Dok radite ovu vežbu voda bi trebalo da doseže do kukova. Stanite razdvojenih nogu i savijte gornji deo tela što više možete. Možete se blago osloniti na rub bazena kako biste održali ravnotežu, ali to nipošto ne činite celom težinom.

Ovo je vrlo korisna vežba za donji deo tela i za stomak, ali vodite računa da se ispravite dok je radite, odnosno da vam torzo stoji ravno.

Ako ove jednostavne vežbe radite redovno - videćete koliko su efikasne. Voda će se pobrinuti za Vaše mišiće i zglobove jednako kao i opuštajuća joga, a nakon nekog vremena mišići će vam biti oblikovani kao da se aktivno bavite aerobikom.