Da li je masaža luksuz ili osnovna potreba svakog čoveka?

Nesumnjivo živimo u eri brzog tehnološkog napretka i haotičnog užurbanog života. To je sa sobom donelo čest boravak za računarom, kako na poslu, tako i u privatnom životu, ali i pregršt stresa i napetosti kojima smo redovno izloženi. Posledice u vidu zdravstvenih problema ne prate samo prezauzete japije, već i domaćice, studente i sve kancelarijske radnike. Bolovi u leđima, ukočenost i napetost u mišićima postali su deo naše svakodnevnice, a mnogi se retko odlučuju da se tim problemima pozabave.

A ponekada je rešenje zaista bukvalno “nadomak ruke”.

Masaža - lekovita i isceljujuća

Dodir šakom od pamtiveka se smatrao lekovitim i isceljujućim. Za masažu se znalo toliko davno, da danas niko sa sigurnošću ne zna gde i kada je tačno nastala. Jedni izvori pominju drevni Egipat i staru Kinu, dok je drugi vezuju za antičku Grčku i Rim. Ali jedno je sigurno - masaža je stara koliko i sama civilizacija.

Stručnjaci smatraju da je nežna masaža majke, koja je prvi čulni kontakt bebe sa novom sredinom, nezamenljivi deo emotivnog razvoja, osećaja sigurnosti i bezbrižnog odrastanja.

Čak i kod odraslih, masaža može pojačati osećaj sreće i smirenosti. Naučno je dokazano da nakon jednog tretmana masažom počinje da se luči hormon endorfin, koji smanjuje depresiju i pojačava osećaj radosti i zadovoljstva. Takođe, ona pomaže i da se opustite i umirite, smanjuje tenziju i garantuje miran san.

Masaža neguje i leči naše telo

I ne samo da utiče na spokojstvo i dobro raspoloženje, već ona neguje i leči naše telo. Mehaničkim dejstvom masaže postiže se direktan efekat na krv, limfu i telesne tečnosti, ali i indirektan, koji se zasniva na nadražajnom dejstvu na receptore. Na taj način masaža se pozitivno odražava ne samo na mesto delovanja, već i na udaljene segmente i unutrašnje organe.

Stručno izvedena masaža ubrzava krvotok, olakšava rad srca, pojačava dotok hranljivih materija i kiseonika do tkiva i odstranjuje produkte metabolizma. To ujedno popravlja funkciju i radnu sposobnost mišića, i smanjuje njihov zamor brže nego pasivni odmor. Takođe, ubrzava i kretanje limfe, te se smanjuju otoci i uklanjaju bolovi. Ujedno se uspostavlja i bolja ishrana zglobova, čime se povećava obim njihovih pokreta.

Za sve koji vode računa o svojoj lepoti, interesantna je činjenica da od masaže koža postaje otpornija, dobija ružičastu boju i povećava joj se elastičnost i čvrstina. Sve to utiče da koža sporije stari i da se usporava stvaranje bora.

Bezbroj različitih vrsta masaže

Danas nam je dostupno bezbroj različitih vrsta masaže. Od one osnovne, relaksacione, pa sve do onih sportskih i terapijskih. Klasična švedska masaža i dalje je najrasprostranjenija i najviše tražena, ali su aktuelne i mnoge druge egzotične i orijentalne varijacije. Tako se možete odlučiti za masažu u kombinaciji sa aromaterapijom, šijacu masažu, ajurvedsku masažu, masažu toplim vulkanskim kamenjem, pa čak i za masažu - čokoladom.



Dakle, budite sigurni da masaža nije samo bespotrebni tretman koji oduzima vaše vreme i novac - ona je univerzalni lek za vašu dušu i telo. Ulaganjem u nju, vi ulažete u svoje dobro zdravlje i dobrobit svoje psihe. A da li zaista imate nešto vrednije od toga?